svētdiena, 2008. gada 22. jūnijs

Ūdens,ūdens...

Ūdens, ūdens un vēlreiz ūdens!Nav supermodeles, kura savu dienu nesāktu ar glāzi karsta ūdens, jo viņas uzskata, ka ūdens ir viņu galvenais skaistumkopšanas līdzeklis. Un tā tas arī ir!
Ūdens ir visdzīvinošākā uzturviela, jo attīra aknas, nieres un gremošanas sistēmu, kā arī labvēlīgi iedarbojas uz izskatu un ādas veselību. Kā zinām, bez ūdens mēs varam izdzīvot nieka 3 dienas, bet bez pārtikas varam izturēt pat 30-40 dienas. Dažreiz ir grūti saprast, cik daudz ūdens mums īsti jāizdzer. Mēs katru dienu lasām pretrunīgus padomus: "Izdzeriet dienā vismaz divus litrus ūdens"; "Izdzeriet vismaz 6 glāzes ūdens" (interesanti, cik daudz ūdens ir glāzē?); "Litru ūdens plus glāzi uz katru iz­dzerto kafijas tasīti un..." Kam ticēt? Liekas, ka nevienā no šiem ieteikumiem nav ņemts vērā ķermeņa svars. Pārāk daudz ūdens var nodarīt vairāk ļauna nekā laba, jo tas var izskalot organismam nepieciešamās mine­rālvielas un nātriju. Kāda tad ir pareizā ūdens deva?Vienkāršākais veids, kā aprēķināt pareizo ūdens daudzumu, kuru organisms spēj lietderīgi patērēt, ir uz katriem ķermeņa masas 9 kilogramiem izdzert 1 glāzi (250 ml) ūdens. Dzeriet ūdeni, pirms sajūtat slāpes! Slāpes liecina, ka jūsu ķermenis jau ir sācis atūdeņoties. Bieži mums liekas, ka esam izsalkušas, kaut gan patiesībā esam izslāpušas. Ja dzersiet pietiekami daudz ūdens, tad varat būt droša, ka izsalkums, ko jutīsiet, būs īsts.Supermodeles parasti iegādājas rokassomiņas lieluma minerālūdens pudelītes iepakojumā un izvieto tās stratēģiski svarīgās vietās - uz rakstāmgalda, automašīnā, uz virtuves galda, pie stereoatskaņotāja, te­levizora un gultas. Tādējādi viņas iedzer pa malkam katru reizi, kad ierauga pudelīti, un var kontrolēt, cik pudelīšu pa dienu izdzerts.Kāds ūdens ir vislabākais?


Galvenais iemesls, kāpēc ūdenim pudelēs ir labs noiets, ir ērtā lietošana, tomēr nepieļaujiet aplamo domu, ka viss nopērkamais pudelēs pildītais ūdens ir tīrāks un veselīgāks par krāna ūdeni. Lielveikalos ūdens pudelēs ir ar lietoša­nas termiņu līdz diviem gadiem, un tajā var būt mazāk minerālvielu nekā jūsu krāna ūdenī. Vairums dabisko minerālūdeņu un avota ūdeņu ir tūk­stošiem gadu filtrējušies cauri klintīm, līdz nonākuši virs­zemē. Tāpēc to "svaigums" nav apspriežams. Pāris gadiem nav nozīmes. Visi pārējie ūdeņi ir pazemes ūdeņi. Tos var attīrīt no piemaisījumiem, un tiem nav nepieciešams ne­mainīgs minerālvielu saturs katrā pudelē.DABISKAIS MINERĀLŪDENS. Stingrie noteikumi nodrošina, ka tas iespēju robežās ir bez piemaisījumiem un nepiesārņots. Lielākā daļa šo ūdeņu garšo labi, lai gan var būt dārgi. Pudeļu plastmasas (PFC) daļiņas var nonākt ūdenī un iedarboties kā hormonu šūnu sašķēlējas.AVOTA ŪDENS ir samērā tīrs un nepiesārņots. Tas var būt diezgan dārgs.KRĀNA ŪDENS ir vienmēr pieejams un lēts. Tā garša atkarīga no vietas, kur dzīvojat. Tas var būt tikpat tīrs kā minerālūdens, bet var arī saturēt hloru un citus ķīmiskos dezinfekcijas līdzekļus. Tāds ūdens pirms dzeršanas katru rītu jānotecina. Ja ūdens no krāna nav ņemts vairākas stundas, tajā var būt svina daļiņas. Nedzeriet ūdeni no vannas istabas krāna, ja vien ūdens nenāk tieši no maģis­trālā ūdensvada. Nedzeriet ūdeni no karstā ūdens krāna, jo tajā var būt daudz vara.FILTRĒTAIS ŪDENS. Daudzos ūdens filtros izmanto ķīmiski tīru ogli, kas galvenokārt aiztur ķīmiskās vielas, piemēram, hloru un amonjaku. Filtri regulāri jāmaina, ci­tādi tie var ievadīt baktērijas atpakaļ ūdenī. Sarežģītākās sistēmās tiek izmantota reversā osmoze. Tā ir sistēma, kas laiž cauri tikai ūdens molekulas, rezultātā tiek iegūts lietusūdenim līdzīgs ūdens. Tam ir lieliska garša, tas ir nepiesārņots, un tas nav pildīts plastmasas pudelē. Šīs sistēmas uzstādīšana ir dārga, taču laika gaitā izdevumi attaisnojas